+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

Rådgivning omkring valg af opsamlingsso

Som farestaldpasser har du helt sikkert stået med kuld, hvor der begynder at falde utrivelige grise fra. Det giver nogle daglige dilemmaer i forhold til opsamling af grise og valg af opsamlingssøer. I den forbindelse har vi taget en snak med svinerådgiver Søren Sloth fra LandboNords svinerådgivning i Brønderslev. Han vil i denne artikel give sine erfaringer videre omkring etablering og valg af en god opsamlingsso.


Læg de rigtige grise til opsamlingssoen

Vurderingen af, hvornår en pattegris falder for langt bagud i forhold til sine kuldsøskende, varierer fra besætning til besætning. Derfor laver Søren Sloth en overordnet anbefaling, hvor du som udgangspunkt bør gå kuldene grundigt igennem på fjerde- eller femtedagen efter faring. Her er det nemlig lettest at fange de grise, der falder bagud.

Når kuldene gennemgås, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvorfor grisene falder bagud. ”At lægge en utrivelig, syg gris til en opsamlingsso sammen med raske grise, der af andre årsager er faldet bagud, er en dårlig idé” fortæller Søren Sloth videre. De mindste grise fra kuldene kan nemlig have udfordringer nok, og derfor kan det ikke anbefales, at udsætte dem for et øget smittepres fra en syg gris.

Ifølge Søren Sloth fra LandboNords svinerådgivning er det ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at grise kun skal flyttes til én opsamlingsso. Bliver bestemte grise ved med at falde bagud, skal det overvejes, om der er en anden grund til at grisen er mindre end sine kuldsøskende og om der er økonomi i at beholde den.

 

Vælg den rigtige opsamlingsso

Valget af opsamlingsso har stor indflydelse på, hvordan smågrisene klarer sig. ”Det kan være en fordel at vælge 2. – 4.-lægs søer, som opsamlinssøer, da de som regel tager godt imod nye grise”, fortæller Søren Sloth. Han tilføjer: ”Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at vælge en god, sund so med et godt yver, som tidligere har fravænnet fine grise”.

En anden vigtig faktor omkring opsamlingssøer er antallet af funktionsdygtige patter, hvor du med fordel kan tælle antallet, så soen kun får dét antal grise, der er patter til. Så sikrer du, at alle grisene får adgang til yveret ved mælkenedlægning, og dermed får de bedste muligheder for at indhente de andre grise i farestalden.

”Jeg tror aldrig helt vi slipper for opsamlingssøer” siger Søren Sloth slutteligt. Dermed konkluderer han, at gode og klare rutiner omkring valg af opsamlingssøer og grise hertil er vigtige.

 

Få styr på dine dyr med FARMlog svin

Med Farmlog Svin er det muligt at registrere døde dyr og dødsårsag direkte på staldgangen. På samme tid kan du registrere, i hvilket staldafsnit og/eller sti grisen er fundet. Dette giver dig både et opdateret billede af antallet af dyr på din bedrift, og brugbare statistikker på, hvor og hvorfor grisene dør. Når du kender de hyppigste dødsårsager, kan du hurtigere sætte ind de rette steder med den rette forebyggende rutine. Det forbedrer både dyrevelfærd og giver en bedre økonomi.

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup