+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

I denne uge ser vi nærmere på sygestier med udgangspunkt i slagtesvineproduktionen. Dyrlæge Kasper Jeppesen fra DANVET giver tre gode staldfif til brugen af sygestier.

Sygestier kan hjælpe med at reducere dødeligheden i stalden, hvilket kan betale sig økonomisk og gavne den enkelte besætning. For hver procent dødeligheden reduceres, øges indtjeningen med ca. kr. 6 pr. gris. Ved en produktion på 10.000 slagtesvin og 2 pct. færre døde slagtesvin øges indtjeningen med 120.000 kr. i besætningen.

 

Tidlig indsats resulterer i hurtig udskrivning fra sygestier

I alle svineproduktioner er der indimellem dyr, der har behov for ekstra ro, pleje eller anden form for aflastning, som derfor skal flyttes til en sygesti. Det er en udfordring for besætningen, da syge dyr ikke producerer nær så godt som raske, vi har derfor fået dyrlæge Kasper Jeppesen fra DANVET bedste råd omkring sygestier i produktion af slagtesvin.

 

Dyrlægens 3 fif til brug af sygestier

Vi bad dyrlæge Kasper Jeppesen om at komme med tre små fif, som svineproducenterne kan tage med sig ud på staldgangen omgående, og få glæde af i hverdagen.

1: Hurtig indgriben
2: Udskriv raske dyr
3: Central placering

Kasper pointerer vigtigheden af, at raske grise udskrives fra sygestien, og kommer retur til flokken, ligeså hurtigt som de syge grise skal indsættes i sygestien. ”Raske grise i sygestien laver unødig uro for de grise, som har brug for roen”. Den centrale placering af sygestien er til fordel for både medarbejdere og svin, da transporttiden reduceres, samtidigt med at det er nemt at få flyttet grisene i tide.

I det daglige oplever Kasper dog ikke de store udfordringer omkring brugen af sygestier hos sine kunder. ”Generelt kommer man rigtig langt, når man følger de gældende krav på området omkring indretning af sygestier” siger han. Dertil skal det dog siges, at Kasper erfarer, at halm som blødt leje er bedre end en gummimåtte.

 

Hyppigste årsag til flytning af slagtesvin til sygestier

”Ledbetændelse” lyder svaret, da vi spørger Kasper efter den hyppigste årsag til, at slagtesvin flyttes til aflastningsstier blandt de slagtesvineproducenter, han kommer hos. Han vurderer, at slagtesvin i gennemsnit opholder sig omkring en uge i sygestien, inden de er friske nok til at komme tilbage til deres flok. Opholdstiden varierer selvfølgelig, men Kasper ser en klar sammenhæng mellem indgribelsestidspunkt og opholdstid i sygestien: ”jo tidligere indsats, jo bedre resultat”.

 

Kan sygestier betale sig?

”Meromkostningen pr. stiplads, for sygestier, er ca. kr. 250 pr. år. Hvis grise i sygestierne vokser normalt, vil der kunne gå fire hold risikogrise igennem sygestien pr. år. Merindtjeningen på risikogrisene overstiger den øgede omkostning til sygestier med 38 kr. pr. stiplads (4 × kr. 72 – kr. 250).

Alene den forventede reduktion i dødeligheden kan betale for, at risikogrisene sættes direkte ind i en sygesti. Hertil kommer, at dækningsbidraget pr. risikogris angiveligt bliver større i sygestien, end ved ophold i en normal slagtesvinesti, på grund af hurtigere tilvækst og lavere foderforbrug.

Også rent økonomisk kan det betale sig at reducere dødeligheden i den enkelte besætning. For hver procent dødeligheden reduceres øges indtjeningen med ca. kr. 6 pr. gris. Ved en produktion på 10.000 slagtesvin og 2 pct. færre døde slagtesvin øges indtjeningen med 120.000 kr. i besætningen. ”

(kilde: Seges, Risikofaktorer for dødelighed hos slagtesvin)

 

FARMlog Svin giver overblik over brugen af sygestier i din produktion.

Med FARMlog Svin er det muligt at registrere, at grise flyttes fra én sti til en anden. Dette giver dig ikke bare én, men hele to fordele ved samme registrering. For det første får du et hurtigt og godt overblik over, fra hvilke stier og sektioner flest grise skal flyttes til sygestier. Det gør det nemmere at identificere eventuelle problemområder i din stald. For det andet giver FARMlog Svin dig muligheden for, at følge med i præcist hvor længe en gris har været i sygestien og udfaldet af behandlingsforløbet.

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup