+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

I Danmark er det obligatorisk, at dyrlægen skal komme i svinebesætninger, men hvordan er det nu lige man får mest ud af sin dyrlægeregning og hvad synes dyrlægen egentligt er et godt besætningsbesøg? I denne uge har vi taget en hurtig snak med dyrlæge Frede Keller fra Danvet om, hvordan han forbereder sig til besøg og hvad gode besøg er for ham.

Da vi spørger Frede Keller om, hvilken del af besøgene, der er mest tidskrævende kan han ikke sætte fingeren på et konkret emne. ”Det svinger selvfølgelig fra besætning til besætning, men også fra besøg til besøg, hvad der er den mest tidskrævende del. Det afhænger jo meget af, hvad der rører sig i besætningen” fortæller dyrlæge Frede Keller fra Danvet.

 Hvordan forbereder dyrlægen sig inden et besøg?

Inden besøg hos sine svineproducenter bruger Frede Keller tid på at se på besøgsrapporterne fra de forudgående besøg ligesom han bruger besætningernes E-kontrol til at få et overblik over, hvordan det går i den enkelte bedrift. ”Indimellem savner jeg dog muligheden for f.eks. at kunne se, hvor mange dyr der er sendt til DAKA siden sidste besøg og årsagen hertil” siger Frede Keller og fortsætter: ”Selv en lille stigning i dødeligheden er vigtig at få med for at vi kan få grebet ind i tide og få tendensen vendt”. ”Derudover bruger jeg selvfølgelig tid på at forberede mig på mere konkrete emner, hvis landmanden har ytret ønske om vi skal gennemgå noget specifikt på det næste besøg” fortsætter Frede Keller. ”Der er selvfølgelig bredt spænd i, hvad landmanden ønsker vi skal snakke om det kan være alt lige fra spørgsmål i forbindelse med nærtforestående myndighedsbesøg eller et mere fagspecifikt emne i et af staldafsnittene” siger dyrlæge Frede Keller fra Danvet. Ønsket om at kunne svare på landmandens spørgsmål er også en af de ting som Frede Keller udpeger som vigtige, da vi spørger efter hvad et godt besætningsbesøg er for ham. ”Det er dejligt hvis landmanden inden besøget har sendt en mail, med hvad han gerne vil snakke om, så jeg kan forberede mig, hvis det drejer sig om emner, hvor jeg har brug for at læse op for at yde den bedste rådgivning”. Frede Keller anbefaler faktisk også sine svineproducenter at forberede sig til besøgene, og en del af dem sender da også helt automatisk den seneste E-kontrol inden besøgene. ”Det er nemmere for mig at give den optimale rådgivning, hvis landmanden fortæller mig, hvad der rører sig på bedriften så vi kan holde fokus på de rigtige områder”.

I den forbindelse er det ifølge dyrlæge Frede Keller fra Danvet vigtigt, at de mennesker, der arbejder i de enkelte staldafsnit, der er med når der diskuteres problemer og løsningsmodeller for dele af bedriften. ”Hvis den medarbejder, der skal udføre arbejdet for at løse et problem ikke kan se fidusen i det eller synes det er en fuldstændig forkerte måde at løse det på, bliver resultatet også derefter”.

Dette var ordene fra Frede Keller og det er ikke sikkert, at andre dyrlæger er enige med ham hele vejen igennem. Det kunne derfor være oplagt at tage en snak med jeres egne besætningsdyrlæger om, hvad du gerne vil have ud af besøgene og hvordan I, i fællesskab kommer dertil, hvis I ikke allerede har taget denne snak.

FARMlog Svin og dyrlægen

Som bruger af FARMlog Svin kan du give din dyrlæge adgang til din bedrift så han/hun kan forberede sig til besætningsbesøgene på baggrund af statustal og statistikker i realtid. Dyrlægen har sit eget unikke login, og kan kun se de dele af bedriften, som er udpeget af dyrlæger til at være centrale for at kunne yde den bedste rådgivning. Dette inkluderer bl.a. statistikker over f.eks. medicinforbrug og afgang, statustal over antal dyr i stalden, E-kontrol, medicinlager og dokumentarkiv. Det er derfor slut med at sende mails med e-kontroller og lister over hvad der rører sig i besætningen – for din dyrlæge har adgang til dem døgnet rundt fra sin egen computer.

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup