+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

Glade Grise i Brønderslev.

Laust og Camilla er helt nye FARMloggere, og deres besætning er noget af en sjældenhed.
For det første er der kun 22 søer, og for det andet udgør disse 22 søer en substantiel del af racen. Ifølge bevaringsudvalget var der i 2015 kun 96  avlssøer af racen i Danmark. Jeg skal altså se knap en femtedel af racens søer på engang. Det falder mig ind, at 22 søer ikke er ret mange.

Den sortbrogede landrace er en af to bevarede ”gamle” svineracer i Danmark. Den blev fravalgt, fordi man ikke anså den for velegnet til baconproduktionen, og bestanden svandt stille og roligt ind. Ved år 2000 var den samlede population på omkring 250 dyr. Heraf 76 søer. Siden er bestanden gået op og ned. I 2015 registrerede bevaringsudvalget 400 dyr, men der er store udsving. Bevaringsudvalget vægter at bevaringen sker ”in situ”. Det vil sige, at man så vidt muligt ønsker, at bevaringen sker på ”naturlige vilkår”, det vil sige hos avlere og producenter og ikke i naturparker og zoologiske haver.  Det betyder også, at når en avler forsvinder, så falder bestanden voldsomt. Således var bestanden helt nede på 130 dyr i 2013.

Camilla og Laust er ikke som FARMloggere er flest. De har ingen højmoderne stald, og de har ikke flere tusinde slagtesvin, men tværtimod frilandsgrise, og jeg kan ikke lade være med at spørge, hvorfor de overhovedet bruger et optimeringsprogram som FARMlog.  Svaret falder hurtigt: ”Man kan ikke være for lille til at optimere.”  Det er god jysk fornuft, tænker jeg. Laust følger op:
”Vi har kun 22 søer, men derfor skal der jo stadig være styr på tingene”.
De omtalte 22 søer er en bevaringsværdige besætning, og de er produktionsdyr. Det sidste er nøgleordet for Laust og Camilla.

Hvis ikke bevaringen kan ske ”in situ” – altså i deres naturlige funktion som nyttedyr – så nytter det ikke noget på den lange bane. Det er klassisk dansk landmandsfilosofi; Dyrevelfærd og effektivitet er ikke to modsatrettede ståsteder, som man ellers kunne tro hvis man fulgte debatten i københavner-aviserne. Det er to sider af samme sag. Hvis dyrene ikke kan gøre nytte, så er der ingen økonomi i dem, og uden økonomi ville de måske kunne overleve som levende museumsgenstande på Gammel Estrup eller på Frilandsmuseet, men de ville ikke længere være nyttedyr, og derfor ville vi tabe et lille stykke af danmarkshistorien.
Den sortbrogede landrace er ikke et almindeligt produktionsdyr, fordi den ikke er egnet til baconproduktion, men tv-kokken Claus Meier har omtalt dens kød som ”grisens Kobe-kød”, og det er den niche, som Laust og Camilla satser på; En lille produktion af gourmetkød til gourmetrestauranter. Det er et nicheprodukt, men det fantastiske ved danske svineproduktion er jo, at der netop er plads til alle.

 

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup