+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

Reproduktionskonsulent Jesper Larsen har udviklet Pigxelcare

Minimer navlebrok med Pigxel-care


De fleste svineproducenter vil helst undgå navlebrok. Ikke alene kan det være smertefuldt for dyrene og føre til en øget dødelighed, men en høj frekvens af brokgrise kan også forringe kvaliteten af grisene og derved sænke prisen, og endelig synes ingen, at det er sjovt at arbejde med dyr, der lider.

Reproduktionsrådgiver Jesper Larsen oplevede flere og flere tilfælde af brok i sit daglige arbejde og var bekymret. Genetikken er svær at styre, men han håber, at avlerne medtænker denne. De øvrige faktorer kan bekæmpes – man kan indrette stalden anderledes, og man kan reagere på infektioner, men hvad nu, hvis der fandtes en anden mulighed?  Hvad nu, hvis man kunne bekæmpe brok kost-effektivt og uden antibiotika? Tanken er tiltalende, ikke mindst fordi landbruget ofte ender i mediestorme netop på grund af antibiotikaforbruget og dyrevelfærd.

Jesper Larsen blev interesseret i disse problemer og undersøgte de forskellige muligheder. Han fandt frem til de plastre, der eksisterer, men afviste dem. De faldt af for hurtigt, og hvad gjorde man så?

Det skulle være et fysisk produkt; ”man skal kunne se, at vi gør noget ved problemstillingen” forklarer Jesper.
Løsningen blev inspireret af håndledsbandager til mennesker. Jesper testede et par af disse på grisene og fik en fornemmelse af, at han var på sporet! Bandagerne fungerede bedre end plastrene, men de kunne ikke sidde længe nok.  Dog, de blev starten på en eksplosion af eksperimenter. Jesper begyndte i sokkeskuffen og arbejdede sig igennem rigtig mange sokker, som blev klippet i stykker og påført grisene!

Efter ca. 300 sokker var han rimeligt sikker på, hvad han skulle have. Pigxel-care har tre forskellige strækmønstre, hvorved Jesper sikrede sig, at hans produkt også duede, hvis brokket sad ”højere” end normalt. Samtidig er sokken så fleksibel, at grisen kan bære den i 1-2 uger uden at blive generet. Grisens egen vækst ”strammer” sokken over brokket, således at huden får ro og bliver stærkere. Dermed kan tarmene ikke falde ned i brokket.  Sokken kan desuden genbruges, hvilket også er en stor fordel.

Nået hertil vil mange landmænd nok være positive, men også spørge: Kan det betale sig?
Ifølge Jesper Larsen kan det i høj grad betale sig. Han regner med, at hvert tilfælde af navlebrok koster 100 kr i tabt fortjeneste, og mener, at Pigxel-care kan sikre salg til optimal pris af minimum 22% af de brokramte grise. Break-even befinder sig ved 8% – hvis man husker at genbruge sokkerne. Med andre ord kan man sikre grisenes velfærd og polstre sin bundlinje i en og samme omgang.

Her på FARMLog er vi begejstrede for Jespers produkt og anbefaler det varmt.

Se mere på: https://pigx-care.dk/

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup