+45 99 89 88 87 skiold@skiold.com

Forebyg og reducér hyppigheden af diarré blandt smågrise

Forekomsten af smågrisediarré er en af de hyppigste dødsårsager blandt pattegrisene i farestalden, og heldigvis kan du gøre noget aktivt for at reducere den. Vi har taget en god snak med svinefagdyrlæge Claus Jeppesen fra Svinepraksis.dk, og han kan nikke genkendende til, at diarré i farestalden er et stort problem i mange besætninger. Den giver ikke blot en øget dødelighed i farestalden på kort sigt, men også utrivelige grise og dødsfald efter grisene har forladt farestalden – og det koster på bundlinjen.

Han fortæller at ”Landmændene reagerer meget tidligere på diarré hos pattegrisene i dag end tidligere. Derfor er spændet for, hvornår landmænd anser pattegrisediarré som et problem, også snævret ind sammenlignet med tidligere”.


3 gode råd fra dyrlægen

Han forklarer videre, at diarré i farestalden kan skyldes enkelte faktorer eller en kombination af flere. Derfor kræver det en indsats at få klarlagt den bagvedliggende årsag. Når årsagen til diarrén er klarlagt, bliver det lettere for dig at arbejde aktivt på at forhindre og forebygge, frem for at behandle, efter den er blevet et problem. Svinefagdyrlæge Claus Jeppesen fra Svinepraksis.dk gav følgende forslag til, hvordan du kan arbejde med at sænke forekomsten af diarré:

1: Start med korrekt immunisering af søerne
2: Sørg for en god hygiejne ved håndtering af smågrisene
3: Find de rigtige rutiner omkring faring og følg dem

Det kan lyde simpelt, men i en travl hverdag kan det glippe i ny og næ. Derfor er det også vigtigt, at få kommunikeret rutinerne ud til resten af teamet. Det er nemlig ikke til at komme udenom, at en reducering af pattegrisedødeligheden giver både øget arbejdsglæde og en bedre bundlinje.


Den økonomiske effekt

Vi spurgte også svinefagdyrlæge Claus Jeppesen, hvad der er at hente økonomisk ved at reducere smågrisediarrén. Hertil svarede han, at det er ”Flere faktorer der spiller ind, når man skal beregne, hvor meget der er at hente ved at sænke forekomsten af diarré i farestalden. Men én ting er sikker: Der ér penge at hente!”


Lidt om FARMlog Svin og medicin

FARMlog Svin har et tæt samarbejde med flere svinefagdyrlæger i Danmark, og er derfor altid opdateret med de nyeste anvisninger til medicin og dosis, der skal gives til det enkelte dyr. Så snart en behandling registreres som “udført” fratrækkes den type og mængde medicin, der er anvendt fra medicinlageret, hvilket giver et nøjagtigt billede af lagerstatus. På den måde har du også altid de lovpligtige registreringer på plads. Det hjælper ikke alene i den daglige drift, det er også smart!

Tilmeld dig SKIOLDs nyhedsbrev
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbrevet. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup